automata automoso kek bmw
automata automoso kek bmw

5 dolog, ami miatt az átlag gépi autómosók károsak az autódra

1. Szó szerint savval permetezik a kocsidat!

2. Körülbelül egymilliárd apró karcot csinál az autód karosszériájára

3. Még a nagynyomású víz is károsíthatja autód

4. A vízfoltok nagyon károsak az autód számára

5. Az automata mosóknál a kézi szárítás is káros lehet

Ha autódat gépi vagy „teljes körű szolgáltatást nyújtó” autómosóba viszed, az olyan, mintha a város legjobb steakházába mennél és rántott sajtot rendelnél. Pénzpazarlás és jóhiszemű autósként fájdalmas lehet a végeredmény, mert valójában nagyon rosszat tesz az autóddal. Léteznek olyan autókozmetikák, amelyek megfelelő körültekintéssel, szakképzett személyzettel és kiváló minőségű termékekkel kezelik autódat. Most, hogy végre tartósan melegebbre fordult az idő, minden autóra ráfér, hogy tulajdonosa megfelelően ápolja, karbantartsa azt.

Lássuk mik a legdurvább problémák, amelyek megtörténnek egy-egy gépesített autómosón történő áthajtás során!

 1. Szó szerint savval permetezik a kocsidat!

Ez nem metafora, és nem is természeti jelenség a savas esővízről. A hidrogén-fluoridot átlagos savként használják számos helyen – emlékezhettek rá például a Breaking Bad-ből.

Különösen alkalmas anyag a nagyon finom részecskék „elfogyasztására”, feloldására … mint például a közúti szennyeződések. Ennek eredményeként sok ilyen előtisztító, nagy igénybevételű tisztítószer és a legtöbb keréktisztító szer fluorsav-koncentrációja is elég erős ahhoz, hogy még az autómosóban dolgozók egészségét is károsítsa.

 1. Körülbelül egymilliárd apró karcot csinál az autód karosszériájára

Még ha el is felejted a savat egy pillanatra, akkor is károsítod a festést, valahányszor automata autómosóba mész. Azokat a szörnyű, óriási, forgó keféket a múlt évtizedekből nálunk még számos helyen használják, emellett a „lágyabb” kefék is meghúzzák a festést, amikor nekiütődnek az autódnak. Ráadásul szennyeződést hordoznak magukkal, nemcsak a saját, hanem az előtted lévő autójából is. Minden részecske lényegében egy apró csiszolópapír darab, amely nyomot hagy az autód festésén.

automata automoso bmw

 1. Még a nagynyomású víz is károsíthatja autód

Tegyük fel, hogy van a karosszérián egy apró kőfelverődés. Talán vadonatúj, és még soha nem is láttad. A súlyos kárt csak a gyors, közvetlen közelségű, megfelelő nyomáson történő vízrobbanás okozza. Ha a festés nyomás alatt lévő vizet kap a kőfelverődés alatt, akkor még több festéket lehúzhat a karosszériáról és nagyobbá teheti a hibát.

nagynyomasu blog

 1. A vízfoltok nagyon károsak az autód számára

Hacsak nem lágy vizet használnak az automata mosóban, ásványi lerakódásokat hagyhat a festésen, amikor túl gyorsan elpárolog. A vízfoltok nemcsak csúnyák, hanem alapvetően maradandóak is- mint például a vízkőfoltok a zuhanyzón. Ha áthajtasz az autómosón és szárítás nélkül térsz vissza az útra, vagy ha egyszerűen hagyod, hogy ezek a hűvös, de semmit sem érő óriási szárítók a vizet körbefújják az autódon, az maradandó nyomokat hagyhat, miután a nap teljesen megszárította. Fontos helyben megszárítani az autót, lehetőleg árnyékban.

És mielőtt még valaki megpróbálná az esőt hibáztatni, ne feledjük, hogy általában meleg időben mossuk az autónkat, tehát a festék felülete forróbb, így a víz gyorsabban elpárolog róla, ezáltal a vízfoltok megjelenésének kockázata sokkal nagyobb.

vizfoltok blog

 1. Az automata mosóknál a kézi szárítás is káros lehet

Sok esetben az autó szárazra törléséhez használt rongyokat nem kezelik megfelelően. Ha egyszer leesik a földre, azonnal nagyon sok koszt szed fel, azzal már nem szabad az autót áttörölni, mert mikrokarcolásokat okozhatnak vele.

De mi van akkor, ha vészhelyzetről van szó?

Őszintén szólva nehéz belegondolni, milyen „sürgős esetben” van szükség arra, hogy gépi autómosóba kelljen vinni az autót? De … ha autód ugyanolyan gyalázatosan piszkos, mint pl. a Porsche ezen a fotón és tisztává kell varázsolni, akkor feltételezzük, hogy egy alkalom az áthajtós autómosón, még nem jelenti majd a világ végét. Valószínűleg.

koszos porche autopatyolat

Ennek ellenére továbbra is minimalizálni kell a károkat, amelyet egy mosás során szerezhet autód, ezért érdemes profi szakemberekre bízni a kezelést!

A lehető legjobb autómosó, autókozmetika kiválasztásához mérd fel előzetesen a terepet! Ismerd meg a vezetőt és a személyzetet, valamint a szolgáltatások palettáját, mert ez segít abban, hogy autód megkapja azt az extra figyelmet, amit megérdemel.

Szeretnél többet cikkeinkből, közvetlenül a postaládádba? Kattints ide és regisztrálj hírlevelünkre extra kedvezményekért!

Kiváltképp a fényszóró polírozás érdekel? Tudj meg több információt!

Az online időpontfoglaló rendszer segítségével egyszerűen megoldható az autóápolás beütemezése a www.autopatyolat.hu weboldalon.

Kapcsolódó cikkeink

Így nepperkedhetsz alapfokon

Így nepperkedhetsz alapfokon

Hogyan fotózzuk jól autónkat egy hirdetéshez?

Hogyan fotózzuk jól autónkat egy hirdetéshez?

Autópatyolat Szekszárd

Az eredeti pécsi Autópatyolat már Szekszárdon is!

Legutóbbi foglalások
 • Renault Trafic
  Vizes kárpit tisztítás
 • Volkswagen Arteon
  Full Extra külső-belső ~3óra
 • VW Passat
  Full Extra külső-belső ~3óra
 • VW Golf
  Prémium külső-belső ~2óra
 • Fiat Bravo 198
  Fényszóró polírozás