kovedofolia mercedes autopatyolat
kovedofolia mercedes autopatyolat

XPEL kővédő fólia ápolása 7 lépésben

1. Ne nyúlj a fóliához telepítést követően!
2. Közvetlenül a fólia telepítése után, ne mosasd le autód 7 napig!
3. Takarításnál légy óvatos!
4. Fektess be minőségi tisztítószerekbe!
5. Ne törölgesd a fóliát száraz állapotban!
6. Alkalmazz extra védelmet!
7. Ne használj erős vegyszereket!

Hallottál már valaha a kővédő fólia vagy PPF (Paint Protect Film) kifejezésről? A kővédő fólia, más néven karosszériavédő fólia egy vékony, rugalmas poliuretán réteg, amelyet a jármű karosszériájára helyeznek, hogy megvédje annak fényezését a karcolásoktól. A védőfólia megmenti az autó fényezését az enyhe jégeső okozta károsodásoktól is, vagy a kőfelverődésektől, amelyek megkarcolják és hegesítik a felületet.

Az XPEL öngyógyító kővédő fóliája kiválóan alkalmas nagyobb felületek védelmére, vagy akár a teljes karosszéria lefedésére. A fényes ULTIMATE PLUS ™ vagy a szatén felületű STEALTH ™ használatával az autód fényezését biztonságban tudhatod.

Ne hagyd, hogy a rutinszerű karbantartás és az autóápolás megterhelés legyen! Az XPEL fóliákkal megkapsz mindent, amire szükséged van ahhoz, hogy autód ne csak jól nézzen ki, hanem meg is védd a káros külső hatásoktól.

 • Az XPEL Ultimate Plus kővédő fólia szupererős védelmet nyújt a fényezésnek és a karosszéria elemeknek.
 • Az XPEL ULTIMATE PLUS és STEALTH az iparág első öngyógyító kővédő fóliája. A bevonatok ugyanis olyan elasztomer polimereket tartalmaznak, amelyek idővel a hő hatására „gyógyulnak”, megszüntetve az örvénynyomokat és egyéb finom karcolódásokat, anélkül, hogy Neked, mint tulajdonosnak bármit is kellene tenned.
 • Nem kell aggódnod a sárgulás, repedés, elszíneződés, foltosodás, elhomályosodás miatt sem. Akár 10 éves garancia biztosítja a nyugalmadat, ezért ez egy rendkívül értékálló befektetés.
 • Casco biztosítás esetén a biztosító megtéríti az esetleges baleset miatt újra telepítendő fólia árát.
 • Annak ellenére, hogy még mindig rendszeresen le kell mosatnod járműved, észreveszed majd, hogy nem fog olyan gyorsan szennyeződni, mint korábban.

Lássuk mit is kell tenned a fólia telepítése után:

1. NE NYÚLJ A FÓLIÁHOZ TELEPÍTÉST KÖVETŐEN!

Több napig (legalább 48 óráig) eltarthat, amíg a védőfólia megfelelően rásimul az autó felületére és kiszárad. A telepítés után körülbelül egy hétig ne érj hozzá a fóliához. Ne aggódj az esetleges buborékok miatt, – mivel speciális folyadékkal történik a fólia telepítése – ez előfordulhat ebben az időszakban. Néhány napon belül ezek eltűnnek. Minél hosszabb ideig áll az autó a tűző napon, annál szebb lesz a fólia.

Fontos tudnod, hogy az alacsony hőmérséklet és magas páratartalom késleltetheti a kikeményedési folyamatot.

2. KÖZVETLENÜL A FÓLIA TELEPÍTÉSE UTÁN, NE MOSASD LE AUTÓD 7 NAPIG!

Amíg a fólia kiszárad és elnyeri végleges formáját, ne mosasd le az autód. Ideális esetben nem is szabad vezetni közvetlenül a telepítés után. Amennyiben ez elkerülhetetlen, ügyelj arra, hogy ne kapjon közvetlen komoly fizikai behatást a fólia. Mindez segíthet elkerülni a kiszáradási folyamat problémáit. A fentiek betartása esetén nagyon tartós és szép végeredményre számíthatunk.

3. TAKARÍTÁSNÁL LÉGY ÓVATOS!

Ideális esetben a védőfólia felhelyezése után el kell felejtened az átlag, hagyományos autómosókat. Igen, nehéz lehet lemondani róluk, de ha azt szeretnéd, hogy a kővédő fólia tovább tartson, akkor meg kell tenned ezt a lépést és egy profi autókozmetikát kell keresned. Erre természetesen itt vagyunk mi. 😊

A gépi kefés automata mosókat nagyon messziről kerüld el, ha lehet. Vigyázz arra, hogy semmiképp ne használj magasnyomású mosót a fólia széleinek és illesztéseinek közelében, mert a közel 150-180 bar nyomás pontszerű bejutása a fólia alá végzetes lehet, mivel nem fogjuk tudni visszatapasztani az elvált fólia részt. Továbbá hirtelen nagyobb felületen is felhólyagosodhat.

Ha mégis úgy döntenél, hogy otthon mosod le az autódat, akkor kövesd alábbi tippjeinket:

 • Az autómosó sampont tiszta, microszálas mosókesztyűvel vidd fel a karosszériára.
 • A nehezen tisztítható foltokat néhány percig áztasd be.
 • Az extra kemény foltokhoz használj nyugodtan bogároldót vagy felni tisztítót.
 • Szárítsd meg a felületet microszálas törölközővel.
 • Soha ne használj kefét, frottír vagy papír törlőkendőt az XPEL fóliával bevont jármű tisztításához. Ezek ugyanis kifakíthatják a felületet, egyes esetekben károsítják azt.
 • Azonnal távolítsd el a rovar, illetve bogármaradványokat és a szennyeződéseket, különben foltok maradhatnak a fólián.
 • Fordíts különös figyelmet a fólia széleire, ahol a szennyeződés könnyebben felhalmozódik.

XPEL kővédő fóliaXPEL kővédő fólia

4. FEKTESS BE MINŐSÉGI TISZTÍTÓSZEREKBE

Ne használj rossz minőségű autóápoló anyagot! Komoly vegyszereket tartalmazhat, amelyek károsítják a fóliát vagy fakítják a bevonatot. Válassz jó minőségű autómosó sampont.

Ha microszálas kesztyűt vásárolsz, győződj meg arról, hogy kifejezetten autóápoláshoz lett kifejlesztve.

5. NE TÖRÖLGESD A FÓLIÁT SZÁRAZ ÁLLAPOTBAN!

Ügyelj arra, hogy amikor letörlöd járműved, a fólia legyen enyhén nedves.

6. ALKALMAZZ EXTRA VÉDELMET!

A maximális teljesítmény és védelem érdekében fontold meg, hogy a karosszériavédő fólia tetejére egy kerámia bevonatot telepíttetsz.

Wax használatánál a festékvédő fólia szélei mentén extra óvatossággal járj el, mivel a viasz felhordása a fólia széle mentén felhalmozódhat, ami csúnyává válhat.

7. NE HASZNÁLJ ERŐS VEGYSZEREKET!

Mindig légy óvatos és körültekintő a fóliával, ugyanúgy, mint a gyári festékkel. Ügyelj arra, hogy agresszív vegyi anyagokat, például rovar- és kátrányeltávolító vegyszereket csak megfelelő higításban használj a fólián. Ezek ugyanis károsodást okozhatnak, és lerövidíthetik a termék élettartamát.

A legideálisabb eredmény érdekében a fényszórókat is védd fóliával!

kovedofolia mercedes autopatyolat

Az Autópatyolat a csúcskategóriás autóipari szolgáltatásokra specializálódott, ideértve a fényezéskorrekciós polírozást, a kerámia bevonat applikálását és a kővédő fólia telepítését. Üzletünkben mindezeket a szolgáltatásokat elvégezzük autódon, Neked pedig csak hátra kell dőlnöd és gyönyörködni a végeredményben!

További információért nézd meg a kővédő fóliázásról szóló szakmai oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink

Így nepperkedhetsz alapfokon

Így nepperkedhetsz alapfokon

Hogyan fotózzuk jól autónkat egy hirdetéshez?

Hogyan fotózzuk jól autónkat egy hirdetéshez?

automata automoso kek bmw

5 dolog, ami miatt az átlag gépi autómosók károsak az autódra

Legutóbbi foglalások
 • Fiat Bravo 198
  Fényszóró polírozás
 • BMW X7
  Fényezéskorrekciós polír
 • BMW X5
  Prémium külső-belső ~2óra
 • BMW X5
  Prémium külső-belső ~2óra
 • BMW 440i xDrive 2017
  Full Extra külső-belső ~3óra