kerámiabevonat tisztítása
kerámiabevonat tisztítása

7 tipp, hogyan tisztítsd és ápold kerámia bevonattal ellátott autódat

Vess egy pillantást kerámia bevonat ápolási tippjeinkre, hogy járműved hosszú ideig tökéletes állapotban legyen!

1. Havonta egyszer kézzel tisztítsd az autód
2. Került a közvetlen, erős napfényt autómosás közben
3. A kerekek mosásához használj külön vödröket és kesztyűket
4. Soha ne vidd az autód kefés automata mosóba
5. Mindig pH semleges sampont használj, amely hozzáadott viaszt nem tartalmaz
6. Használd mindig ugyanazt a terméket a mosásnál
7. Mindig használj tiszta eszközöket a mosáshoz

Gratulálunk! Kiváló döntést hoztál amikor úgy döntöttél, hogy megvéded autód felületét a szennyeződésektől és a kisebb karcolásoktól. Akár fóliát, akár kerámia bevonatot választottál, ápolásuk különös figyelmet igényel. Vess egy pillantást tippjeinkre, hogy járműved hosszú ideig tökéletes állapotban legyen!

Kerámia bevonat karbantartás tippek

A kerámia bevonat gondozása némileg hasonló az XPEL kővédő fólia fenntartásához. Íme néhány követendő gondolat tőlünk:

1. Havonta egyszer kézzel tisztítsd az autód

Az alapos, melegvizes kézi autótisztítás nem helyettesíthető az önkiszolgáló pénzbedobós mosással. Az érintésmentes mosás esetén mindig marad egy vékony szennyréteget, mivel nem mosókesztyűvel tisztítottuk a felületet. Ez a réteg eltömíti a kerámia bevonat pórusait és tompítja a szennytaszító hidrofób tulajdonságát. Ezért ha hosszan szeretnénk fenntartani a kerámia bevonat legfőbb tulajdonságát, havonta legalább egyszer otthon vagy kerámia bevonatra szakosodott, professzionális autókozmetikában, pH-semleges vegyszerekkel, kímélő mikroszálas törlőkendővel célszerű karbantartani.

2. Kerüld a közvetlen, erős napfényt autómosás közben

A közvetlen napfény olyan hőt generál, amely az autómosásnál használt tisztítószerekkel és vízzel együtt károsíthatja a bevonatot. Továbbá akár a lakkrétegben is visszafordíthatatlan károkat okozhat. Ezért minden esetben zárt térben, de minimum árnyékban végezzük az autó mosását.

Optimális idő lehet akár egy felhős nap, kora reggel vagy napnyugta. Mindez azért is szükséges, mert a napfény gyorsan megszárítja a sampont a kerámiabevonat tetején, ami vízfoltokat, csíkozódást okozhat.

3. A kerekek mosásához használj külön vödröket és kesztyűket

A gumiabroncsok apró kavicsokat, aszfalt darabokat, egyéb erős szennyeződéseket gyűjtenek össze az útról. Ha ugyanazt a microszálas kesztyűt használod a gumiabroncsok mosásához, majd az autó karosszériájához…. mondanunk sem kell, hogy mennyire károsodhat a bevonat.

4. Soha ne vidd az autód kefés automata mosóba

A leggyorsabban úgy okozhatsz kárt a kerámiabevonaton, ha keresztülhaladsz egy kefés automata autómosón. A kefék, vagy a függöny kinézetű mop típusú tisztító rongyok pillanatok alatt roncsolják a kerámia bevonatot. Az itt használt vegyszerek pH-értéke általában olyan magas, mint egy ipari mosószeré. Ezek a mosóanyagok ráadásul hosszú élettartamra készülnek, nem pedig puha tisztításra.

5. Mindig pH semleges sampont használj, amely hozzáadott viaszt nem tartalmaz

A professzionális termékek használata hidrofób felületet képez autód felületén. Ennek eredményeként kevesebb szennyeződés tapad a kerámiabevonat felső rétegére, megkönnyítve ezzel a szennyeződések, például a fékpor eltávolítását az autód karosszériájáról.

Nincs szükséged agresszív vagy kemény autósamponokra, vagy autókozmetikai gyurma használatára a felület tisztításához. Mindig használj pH-semleges autósampont, amely nem tartalmaz viaszt. A viasz sok esetben maradványokat hagy a kerámiabevonat tetején, ami csökkenti a hidrofób tulajdonságát ezáltal több porszem tapad a felülethez, ami piszkosabbá teszi.

6. Használd mindig ugyanazt a terméket a mosásnál

A konzisztencia nagyon fontos minden autóápolás alkalmával. Bár sok autórajongó szeret kipróbálni különböző termékeket, ez mégsem okos ötlet kerámiabevonattal ellátott autó esetén. Vásárlás előtt vedd fel a kapcsolatot velünk és kérdezd meg, melyik terméket ajánljuk.

7. Mindig használj tiszta eszközöket a mosáshoz

Bármilyen terméket is vigyél fel a kerámiabevonatos járművedre, elengedhetetlen az egyéb tisztítószerek keresztkontaminációjának elkerülése. Mindig használj microszálas törlőkendőt, alaposan mosd ki a kesztyűt, illetve a vödröket, amiket használsz. Győződj meg arról, hogy azok teljesen tiszták és biztosan nem tartalmaznak más tisztítószereket, zsírtalanítót vagy egyéb szennyeződést.

kerámiabevonat tippek

Végső gondolatok

A kerámia bevonattal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy nem „golyóálló”. Annak ellenére, hogy a jármű karbantartása leegyszerűsödik, még ugyanúgy igényel gondoskodást. „Golyóálló” védelmet minden esetben az XPEL kővédő fóliái adnak, hamarosan külön blog cikkben fogjuk részletezni ennek előnyeit.

Fektess be jó minőségű mosóeszközökbe, kerüld a súrolószereket és rendszeresen mosasd le autódat, hogy még sokáig úgy nézzen ki, mintha most gurult volna ki a szalonból.

A legszebb eredmény elérése érdekében ajánljuk figyelmedbe a fényszórók kerámiabevonattal való ellátását is! 

 

Ha további információkra van szükséged a kerámia bevonattal és karbantartásával kapcsolatban, jó helyen jársz!

Keresd bátran kollégáinkat a részletekért és foglalj időpontot kezeléseink valamelyikére!

Időpontfoglalás

Kapcsolódó cikkeink

Így nepperkedhetsz alapfokon

Így nepperkedhetsz alapfokon

Hogyan fotózzuk jól autónkat egy hirdetéshez?

Hogyan fotózzuk jól autónkat egy hirdetéshez?

automata automoso kek bmw

5 dolog, ami miatt az átlag gépi autómosók károsak az autódra

Legutóbbi foglalások
 • Citroen Grand Picasso
  Full Extra külső-belső ~3óra
 • Skoda Octavia
  Prémium külső mosás ~45 perc
 • Volvo XC60
  Prémium külső-belső ~2óra
 • BMW X5
  Prémium külső-belső ~2óra
 • Honda HRV
  Full Extra külső-belső ~3óra