Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam
Hogyan tisztítsd és ápold kerámia bevonatos autódat?

Hogyan tisztítsd és ápold kerámia bevonatos autódat?

Hogyan tisztítsd és ápold a kerámia bevonatos autódat?

 

Manapság nagyon nagy népszerűségnek örvend és nevezhetjük nagyon divatos dolognak az autónk kerámia bevonatozását. Azt azonban már kevesen tudják, hogy egy autót, amin kerámiabevonat van teljesen máshogyan kell tisztán tartani és ápolni mint egy olyat, amin nincsen.

 

Sokan a döntés meghozatala előtt nem járják körbe eléggé a témát és nem néznek utána alaposan a kerámia bevonatok előnyeinek és hátrányainak. Inkább csak beleugranak a dologba feleslegesen, saját maguknak csalódást okozva.

 

A kerámia bevonat különleges bánásmódot, szeretetet és ápolást igényel, időszakonkénti reaktiválással, így ha csak azért kell a kerámiabevonat, hogy elmondhassuk, nekünk is van, akkor inkább egy kellemes wellnesre, vagy egy görbe hétvégére kell a pénzt elkölteni ????

 

Ugyan így igaz is, hogy sajnos hajlamosak az autósok márkák alapján választani a bevonatot, itt jegyzem meg zárójelben, hogy természetesen nem mindegy milyen minőségű anyag kerül fel az autóra, azonban  az installátor szakértelme és hozzáállása, precizitása sokkal többet számít.

 

Hiszen ahhoz, hogy az autód tökéletesen ragyogjon és karcmenetes legyen, egy hosszú, és szigorúan meghatározott lépések sorozatát kell betartani pontosan – azaz nem elegendő csak „felkenni” a kerámiát a kasztnira…

 

Ha viszont imádod az autódat és szereted buzerálni is kicsit, akkor nagyon szeretni fogod a dolgot de ehhez meg kell legyen benned kicsit az ,,én vagyok az autóért és nem az autó értem” felfogás.

 

Mi a legfontosabb előnye a kerámia bevonatnak?

 

Nemrég végeztünk erről egy felmérést ügyfeleink között. A megkérdezett közel 100 emberből közel sem voltak összecsengő válaszok, hiszen kinek ez,- kinek az a tulajdonsága volt fontosabb.

 

Összességében azonban véleményem szerint a legfontosabb jó tulajdonsága a könnyű tisztíthatóság.

 

Én személy rendkívül utálom, ha a kocsim eleje, a szélvédő különösen nyáron tiszta bogár. Természetesen ezeket a bogarakat alapállás szerint kifejezetten nehéz onnan eltűntetni, rosszabb esetben políroztatni is kell. A kerámiabevonat erre tökéletes segítséget nyújt. 

 

Most érdemesebb azonban a téli időszakot kitárgyalnunk, hiszen most ez a téma elég aktuális. 

 

Kifejezetten szeretem, amikor az enyhe fagyban az úttakarító autók mit sem törődve a másikkal, szórják szanaszét az aprókavicsos zúzmarát egy kis sóval és homokkal fűszerezve. Ez különösen jó amikor közvetlenül előtted, vagy melletted teszik meg, mit sem törődve azzal, hogy ez a te autódat szétmarja, illetve marná, ha nem lenne rajta kerámia! A másik kedvencem a szurok! Imádom amikor a szép ezüst színű autó tiszta szurok, de ez még hagyján, de amikor azt le sem mosni róla, na az az igazi! 

 

Bár elvileg az autók színe nem fajul, de mint tudjuk minden festék, vagy lakk bizony veszít a tartóságától mind az UV sugárzások, mind a vegyianyag, vagy a fent említett „segítségeknek” köszönhetően, a kerámiabevonat kifakulás veszélye ellen is hatásos, így az autó a ragyogó fényét megőrzi, viszont ez nem jelent egyet, hogy nem is lesz karcos a felület…

 

A bevonat segíthet neked megőrizni az új autó feelinget elég sokáig, ha odafigyelsz rá.

 

Mit tudsz tenni azért, hogy a kerámia az autódon hosszú életű legyen?

 

A bevonatok élettartama kapcsán megoszlanak szakmán belül is a vélemények. Természetesen nem mindegy, hogy mennyit van használva az autó, milyen környezetben parkol, milyen időközönként van tisztítva és mivel, satöbbi-satöbbi. Ezek mind befolyásoló tényezők, amelyek növelik vagy csökkentik a bevonat tartósságát!

 

Ha a tartósság mindenképpen sokat számít a döntésednél, akkor mindenképpen nagy hangsúlyt fektess az autó kíméletes tisztításába/mélytisztításába illetve az utókezelésre is fordíts időt és energiát. 

 

Mit kell használni az autón ha kerámiabevonatos?

 

Ha az ember egy gyártó termékét választja az autójára, magától a gyártótól is kaphat konkrét tippeket és praktikákat a bevonat ápolását illetően! Ezenkívül, aki a bevonatot az autóra felviszi, általában ismeri az adott terméket és érdemes vele konzultálni a szükséges lépésekről, kötelezően betartandó dolgokról.

 

Ha egy adott gyártónak a terméke kerül az autódra, a legjobb a bevonatnak, ha a gyártó palettájáról választasz az ápoláshoz is termékeket, ugyanis legtöbbször a gyártó termékpalettája egymásra épül, a termékek szimbiózisban működnek egymással, tehát lényegében nem ronthatsz el semmit és biztos lehetsz a jó végeredményben.

 

A  fenti állítás nem kőbe vésett igazmondás, így ettől bátran el lehet térni, ha számodra más gyártó cucca szimpatikusabb, vagy akár már régóta azt használod!

 

Ha egy ilyen drága terméket tervezel installáltatni az autódra vagy már meg is kapta ezt a védelmet, mindenképpen érdemes felkészülni az ápolásához szükséges termékekkel.

 

A legfontosabb eszközök és anyagok, amelyekre szükséged lesz:

 

  • - jó minőségű ph semleges autósampon vagy reaktiváló autósampon
  • - jó minőségű mosókesztyű (nagyon fontos a folyamatos tisztítása)
  • - mélytisztításhoz szükséges dekontamináló anyagok 
  • - a felület utólagos ápolásához szükséges sealant 
  • - jó minőségű mikroszálas kendők

 

Ezekkel az eszközökkel, ha rendelkezel velük szépen és alaposan tisztán tudod tartani az autódat és többet tudsz tenni a bevonatért, mint egy egyszerű mosás. 

 

Ha azonban továbbra is a professzionális mosás mellett döntenél, mindenképpen jó minőségű és neves autómosót válassz, hogy a bevonat karcmentes és újszerű maradjon. Egy gyenge és trehány mosás és vége a drága kerámia bevonatnak!

 

Illetve még itt felhívnám a figyelmedet arra, hogy érdemes kikérdezni az autómosóban dolgozókat, az általuk használt termékek minőségét illetően, valamint az alkalmazott mosási technológiát tekintve is.

 

Erre mindenképpen nagyon figyelj oda, nehogy kellemetlen élmény érjen és a drága kerámia bevonatot egy nem szakavatott mosóban egyszerűen összerondítsák!

 

Szuper megoldás lehet az is ha olyan sampont használsz az autóhoz, ami a bevonat hidrofóbitását javítja, így minden mosásnál ápolod a felületet, gyakorlatilag kíméled és utóápolod a felületet!

 

Az a kérdés, hogy milyen gyakran kell a kerámiázott autót mosni, ez egyén és használat függő. Amellett, hogy az első időszakban természetesen sokkal ritkábban kell majd mosni, hiszen a kerámia még friss és mindent ledob magáról. Maximum egy gyors öblítés és szakszerű utótörlés és kész.

 

Azonban itt fontos megjegyezni, hogy mindenképpen szükséges 2-3 havonta egy alapos mélytisztítós, reaktiválós mosás. 

 

Az idő előrehaladtával, ezt szükséges sűrűbben megismételni. Azt, hogy ezt mennyi időnként kell, ezt nehéz így előre megjósolni és megmondani, hiszen nem tudhatom most a monitor mögött ülve, hogy te hogyan használod az autót, mennyire lesz igénybevéve a felület.

 

Két nagyon fontos aranyszabály van azonban:

 

Az első, hogy a bevonat felvitele utáni egy hétben az autót, ha lehet, ne mosd le vegyszerekkel, ez is befolyásolhatja a tartósságát a bevonatnak!

 

A másik, hogy a kerámibevonat nem egy acélerős, fém réteg a kocsin. Sérülhet a szakszerűtlen hozzáállással. Ugyan úgy tilos dörzsölni, tehát semmiképp sem szabad mosogatószivaccsal levakarni a bogarakat róla.  

 

Garanciát kapok/kaptam a termékre, ez mire vonatkozik és hogyan tudom érvényesíteni?

 

Erre a kérdésre talán a legnehezebb választ adni. Minden gyártó garanciális feltétele különbözik, így nincsenek egységes szabályok. A legjobbat akkor teheted, ha attól kérsz információt, aki az autódat csinálja. Ő ismeri az adott terméket és átfogó képet fog neked adni a garancia menetéről és egyéb tudnivalókról.

 

Én nagyon szkeptikus vagyok a garanciával kapcsolatban, sajnos a gyártók kicsit kényszerűségből ugrottak bele a dologba. Véleményem szerint nem sok mindent tudsz tenni ha a bevonat karcos lesz netalán sérül, pusztán az installátor jófejségében bízhatsz és a megértő hozzáállásában.

 

Nagyon nehéz bizonyítani a bevonat sérülését, ha már elhoztad az autót és könnyű kibújni a garanciavállalás felelőssége alól is. Kicsit feleslegesnek tartom az egész dolgot, inkább tűnik egy jó 

 

Mi a legfontosabb tanács, amit adhatnál az autótisztításhoz és a bevonat ápolásához?

 

A legfontosabb tanácsok, amit számodra adhatok a következőek:

 

Mindig töröld át valamilyen gyorsfénnyel az autódat, a szárításkor vagy utána! Talán ezzel teszel a legjobbat a bevonattal és az autóddal, mivel nem hagysz esélyt a vízkő kialakulásának, valamint eltávolítasz minden káros anyagot a felületről. Ezzel már elég nagy lépést tettél, egy szép, hosszútávon is fényes autó felé. A folyamat alatt mindig használj tiszta mikroszálas kendőket, amit előzőleg jól nézz át, hogy a szálai közé nem került-e bármilyen kavics vagy bármilyen más éles tárgy. Ezzel visszafordíthatatlan károkat okozhatsz a felületen és könnyen összekarcolhatod a bevonatot is!

 

A másik nagyon fontos dolog, amit tanácsolhatok számodra, hogy szárazon soha ne érj hozzá a fényezéshez, mivel ilyenkor könnyen kárt okozhatsz a bevonatban is és nem lesz szép a végeredmény. Tehát bármi rácseppen vagy rákerül a fényezésre, jól nedvesíts be a felületet, akár a gyorsfénnyel és óvatosan töröld le a fényezésről!

 

Fentebb már említettem, hogy a profi minőségű termékek hozzájárulnak, hogy autód tényleg jól nézzen ki, a bevonat sokáig tartson és ne okozzon csalódást!

 

Sajnos bármennyire kecsegtető a jól csengő reklámszöveg és a neten található csodás képek tömkelege, gyakran marad ki a tényleges igazság a bevonatokat illetően. Mindenki próbálja kicsit ferdíteni a dolgokat, a gyártók egymást túllicitálva igérgetnek, sajnos a piacgazdaságnak megvan ez a hátránya.

 

Nem tagadunk, a kerámiabevonat macerás. alapos utánajárást igényel, nehéz a döntés, hogy mit, melyiket, honnan készíttesd el.

 

Mielőtt döntenél, jól olvass utána a dolognak és mérlegelj, hogy előnyös lesz-e neked a kerámia bevonatos történet vagy pedig nem fog annyi pluszt nyújtani, hogy megérje az anyagi áldozatot.

 

Ez egy hosszútávú befektetés is lehet, ha tényleg igényes és gondos tulajdonos vagy de ha nem vagy autófanatikus és nagyon elfoglalt életet élsz, amiben az autó az utolsó a sorrendben, nem biztos, hogy megakarnálak győzni a bevonat használatáról.

 

A fenti sorokban próbáltam nektek átfogó képet adni az előnyeiről és hátrányairól, ezzel megkönnyíteni a döntéseteket, szeretnétek -e kerámiabevonatot, vagy valami másik védelmi megoldás mellett teszed le a voksod.

 

Kerámia bevonatok - Még több infóért katt ide.

Oszd meg te is véleményed!
Név *
E-mail *
Üzenet *
Elküldöm a véleményem!Blog menü

A Autópatyolat Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Autópatyolat Csapata